Een huis kopen

Een huis kopen

Eens moet of wil je eens ergens anders wonen. Kortom: Je wilt verhuizen naar een ander huis – hoe pak je dat aan? Om je op weg te helpen, hierbij enige tips voor het zoeken van een nieuw huis.

Als je een geschikte woning gevonden hebt, is het tijd om te onderhandelen. Je hebt gevonden wat je aanspreekt, maar nu moet je het huis nog kopen. Het doen van een bod op een huis is altijd spannend. Het gaat om veel geld. Je doet het niet elke dag. Er is een groot aantal zaken om onzeker over te zijn. Schakel een aankoopmakelaar in voor het doen van een bod. De lokale makelaar weet wat huizen in de omgeving hebben gekost. Hij kan zien uit ervaring wat er nog aan de woning moet gebeuren. En hij is gewend om te overleggen met de verkopende partij. En een makelaar laat zich in onderhandeling niet snel meeslepen door emotie.

Een tip om geld te besparen. Wanneer je een makelaar wilt inschakelen, dat is het altijd een goed idee om bij verschillende makelaars om offerte te vragen. De ene makelaar brengt veel hogere kosten in rekening dan de andere.

Hoe kun je een huis vinden? De wijze waarop je een huis vindt ligt voor de hand: kijk op internet. Funda is de meeste bekende website met een aanbod van woningen. Maar bedenk wel dat Funda vooral woningen van NVM makelaars laat zien. Op Funda komen woningen van niet-NVM makelaars slechter naar voren. Het kan zo maar zijn dat jouw droomhuis niet goed vindbaar is op Funda. Kijk daarom ook altijd op andere websites als je je huis nog kan vinden. Denk aan websites zoals Jaap. Kijk bijvoorbeeld ook eens op Marktplaats, waar veel particulieren hun woning te koop aanbieden.

Bij het aankopen van een huis is de belangrijkste tip: locatie, locatie, locatie! De waarde van een huis wordt bepaald door de locatie. Zelf binnen de plaats kan het enorm verschillen. Dus of je nu huizen zoekt in Rotterdam of Zwolle, de gouden tip is om niet alleen te kijken naar de staat van de woning, maar kijk vooral ook naar de locatie. Bedenk dat de woning zelf is te verbeteren, maar de locatie een stuk minder makkelijk.

Overweeg een lokale makelaar in te huren voor het zoeken. Een makelaar kent de lokale markt uitstekend. Hij weet goed welke buurten geschikt zijn. Kennis van de markt kan je veel tijd schelen bij het bezoeken van mogelijke nieuwe woningen.

Ik hoop dat deze tips je verder zullen helpen. Veel succes met het vinden van jouw huis!